Hastalık Kontrol Merkezi'ne (CDC) bağlı NIOSH tarafından yönetilen bir Amerikan standardı olan ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan N95 solunum maskesi, adını havadaki parçacıkların, toz ve duman gibi kirleticilerin, bakteri ve virüslerin %95’ini filtreleme özelliğinden alır. 0.3 mikron ve daha büyük partikülleri filtreleme kapasitesi en az %95’tir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) profesyonel kullanım için uygunluğunu onayladığı N95 maske, Avrupa Birliği tarafından benimsenen kategorizasyonda FFP2 sınıfında yer almaktadır ve doğru kullanıldığında hastalık bulaş riskini yüksek oranda azaltmaktadır. Yüksek filtrasyon verimliliğine ve nefes alıp vermeyi kolaylaştıran düşük hava direncine sahip FFP2 maskeler öncelikle yüksek risk grubunda yer alan sağlık çalışanları tarafından tercih edilmektedir.

Yüz anatomisine uygun yapısı ve sızdırmayı önleyen dokusu ile havadaki mikro parçacıklar maske katmanlarına hapsolurlar ve maske dokusuna iyonik olarak bağlanırlar. Bu yapı özellikle bakteri ve virüs kaynaklı hastalıkların yayılım seviyesini yüksek oranda önlemektedir. FFP2 maskeler, bulaşıcı hastalık riski yüksek ortamlarda, hastanelerde, ilaç sanayisinde, mikrobiyoloji laboratuvarlarında, endüstriyel alanlarda, toz ve nem maruziyet seviyesi yüksek ortamlarda ve inşaat sektöründe kullanılmaktadır.

Yol Tarifi Al Hemen Ara